RAPORTUL de activitate al primarului Orașului Negrești, al treilea an de mandat, pentru perioada octombrie 2022 – octombrie 2023

RAPORTUL de activitate al primarului Orașului Negrești, al treilea an de mandat, pentru perioada octombrie 2022 – octombrie 2023

Stimați cetățeni,

În urmă cu trei ani, în data de 21 octombrie 2020, urmare a votului majorității cetățenilor din Negrești, am fost investit în funcția de primar al orașului nostru.

Sunt trei ani de când alături de consilierii aleși în CL Negrești, de aparatul propriu de angajați și de dumneavoastră, cetățenii din Negrești, ne străduim continuu să facem viața de zi cu zi mai bună pentru locuitorii din Negrești și cele șase sate aparținătoare.

Acest raport de activitate prezintă într-o sinteză minimală activitatea curentă desfășurată în ultimul an, realizările și provocările noastre și o perspectivă a ceea ce credem că va urma în perioada următoare.

Este o activitate continuă și plină de provocări, iar munca depusă zi de zi a început să-și arate rezultatele.

Vă reamintesc aici că primul an de mandat a fost impactat de pandemia de coronavirus care a adus provocări și responsabilități majore administrației locale, iar al doilea an a început cu izbucnirea conflictului de la granițele țării între Rusia și Ucraina, cu creșteri de prețuri, situație care ne-a obligat să găsim resurse suplimentare pentru investițiile în curs și să amânăm unele investiții pe care le aveam în plan.

De la începutul mandatului am încercat să implementez în rândul angajaților din Primăria orașului Negrești un mod de lucru unitar, compact și să creez o echipă care să lucreze în interesul public al cetățenilor.

Având în vedere limitările aduse de resursele proprii foarte mici ale orașului, care nu pot răspunde nevoilor de dezvoltare ale comunității, am fost preocupat permanent să atragem fonduri din surse externe pentru dezvoltare.

În acest moment, Primăria orașului Negrești are în diferite stadii de implementare proiecte accesate prin programele de finanțare naționale și prin fonduri europene.

Atragerea de fonduri europene în Negrești reprezintă o mare realizare, după aproximativ 10 ani de inactivitate în acest sens. Doar în ultimul an, am accesat proiecte finanțate din fonduri europene de aproximativ 30.000.000 de lei.

Veți regăsi în cuprinsul raportului, în lista de investiții din ultimul an, informații privind proiectele accesate, valoarea lor, sursa de finanțare și stadiul actual.

Avem proiecte finanțate sau în curs de finanțare prin: PNDL, AFM, ANL, CNI, PNI „Anghel Saligny”, POIM, PNRR, GAL și fonduri proprii în valoare de 110.864.481 lei.

Suntem conștienți că există un decalaj cert al orașului nostru față de unele UAT-uri similare din țară, generat de lipsa investițiilor majore în oraș până în anul 2020, iar această situație crează, în acest moment, o presiune suplimentară pe administrația publică locală.

Acest decalaj nu poate fi recuperat într-un timp scurt, indiferent de eforturile majore pe care le depunem, dar avem siguranța că prin accesarea tuturor căilor de finanțare guvernamentale și europene vom face pași mari în anii următori pentru dezvoltarea orașului Negrești și a celor șase sate aparținătoare.

Aproape în fiecare ședință a Consiliului Local Negrești promovăm proiecte noi de investiții și încercăm, astfel, să recuperăm decalajul. Însă, trebuie să respectăm principiile specifice aplicabile administrației publice locale, prevăzute în OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, printre care regăsim principiul responsabilității și principiul constrângerii bugetare.

Pentru fiecare proiect depus avem nevoie de cofinanțări locale, iar bugetul propriu ne limitează de multe ori în dorința noastră de atragere de fonduri.

Fără a intenționa să aduc în discuție subiecte care creează spațiu de polemizare în societatea noastră negreșteană, trebuie să menționez că în cei treizeci de ani de democrație, orașul nostru a fost reprezentat politic și administrativ la cel mai înalt nivel de decizie. Din păcate, urmărind realizările concrete din oraș, constatăm că au fost foarte puține investiții implementate, raportat la nevoile existente. Oricât ne străduim noi acum, nu putem recupera aceste nerealizări într-un timp foarte scurt, dar vă asigur că există dorința, implicarea și energia necesară pentru a face orașul nostru cât mai atractiv.

Provocările anului viitor pentru administrația publică locală vin, în opinia mea, din retorica de campanie electorală care va urma în anul 2024.

Vor fi multe rânduri de alegeri care vor diviza societatea pe criterii politice și vor abate atenția de la proiectele concrete de dezvoltare către promisiuni politice fără acoperire, care pot duce la pierderea unui an în implementarea proiectelor de dezvoltare locală.

De aceea, vă asigur și pe această cale că vom continua atragerea de investiții în orașul nostru și vă rog să fiți alături de noi în acest demers!

Cu o abordare constructivă și cu decizii înțelepte putem pune bazele unei dezvoltări durabile. Facem aceasta zi de zi în administrația publică locală și considerăm că suntem pe drumul bun.

Vă mulțumim pentru suportul, înțelegerea, sfaturile și colaborarea pe care o aveți cu instituția Primăriei Negrești și va asigurăm că într-un final rezultatele vor fi cele așteptate!

#SEPOATE!

#MAIBINEPENTRUNEGREȘTI!

Cu deosebit respect,

Petru-Cristinel Rusu,

Primarul orașului Negrești

Previous Suplimentarea 2 a proiectului ordinii de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local Negrești, din data de 24 octombrie 2023

Pentru orice problemă legată de funcţionarea acestui site, vă rugăm să vă adresaţi Compartimentului Comunicare si Informatizare la adresa: ciprian.cercel@negresti.ro.
Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului site-ului Primăriei Negreşti se va face cu acordul Primăriei sau cu menţionarea sursei.
Copyright @2020-2024 Primăria Oraşului Negreşti