Orașul Negrești în zona de supraveghere în urma apariției unui focar de PPA (Pestă Porcină Africană)

Orașul Negrești în zona de supraveghere în urma apariției unui focar de PPA (Pestă Porcină Africană)

Având în vedere confirmarea oficială a pestei porcine africane (PPA) în comuna Todirești, la porci domestici, s-a instituit pe o raza de 10 km o zona de supraveghere in care intra si Orașul Negresti cu localitățile Cioatele, Parpanița, Negresti si Valea Mare.
 
📝 Prin Decizia CLCB Vaslui nr. 104/30.08.2021 privind aprobarea Planului de măsuri in confirmarea de pesta porcină africana, la efectivele de suine in comuna Todirești, s-au adoptat următoarele măsuri pentru localitățile din zona de supraveghere:
 
✅ Efectuarea unui recensământ al tuturor exploatațiile cu porcine
Răspunde: CSVAO Negresti, DSVSA Vaslui, unitatea Locala de Sprijin).
 
1️⃣ Circulația și transportului porcilor pe drumurile publice sau private, excluzând, daca este necesar, drumurile de deservire a exploatațiilor, sunt interzise, cu excepția aprobării de către DSVSA Vaslui. Aceasta interdicție nu trebuie sa se aplice la tranzitul de porci pe cale rutieră sau feroviara, fără descărcare sau oprire.
Răspunde: Unitatea Locala de Sprijin, DSVSA Vaslui, IPJ Vaslui, IJJ Vaslui
 
2️⃣ Camioanele și celelalte vehicule și echipamente utilizate pentru transportul porcilor sau al altor animale sau al unor materiale susceptibile de a fi contaminate (precum carcasele, furajele, gunoiul de grajd, purinul etc.) sunt curățate, dezinfectate, dacă este necesar, dezinsectizate și·tratate cât mai repede după contaminare. Nici un camion sau vehicul care a fost utilizat la transportul porcilor nu poate părăsi zona fără a fi curățat și dezinfectat.
Răspunde: Unitatea Locala de Sprijin, proprietarul exploatației,
 
3️⃣ Nici o altă specie de animal domestic nu poate pătrunde sau ieși din exploatație fără autorizarea autorității competente, în următoarele șapte zile de la stabilirea zonei.
Răspunde: Unitatea Locala de Sprijin, proprietarul exploatație.
 
4️⃣ Toți porcii morți sau bolnavi dintr-o exploatație trebuie de îndată declarați autorității competente, care procedează la investigațiile corespunzătoare, în conformitate. Cu procedurile stabilite 1n manualul de diagnostic.
Răspunde: Unitatea Locala de Sprijin, proprietarul exploatației.
 
5️⃣ Porcii nu pot părăsi exploatația în care sunt ținuți în cursul a cel puțin 30 de zile de La terminarea operațiunilor preliminare de curățare și de dezinfecție și, dacă este necesar, de dezinsecție a exploatației infectate. După 30 de zile, dacă condițiile prevăzute în legislație sunt întrunite, autoritatea competentă poate autoriza ieșirea porcilor din exploatația respectivă pentru a fi direct transportați:
– spre un abator desemnat de autoritatea competentă, de preferință în interiorul zonei de protecție sau de supraveghere în vederea unei sacrificări imediate;
– spre o întreprindere de transformare sau un loc adecvat în care porcii sunt imediat uciși și carcasele lor transformate sub control oficial sau·
– în împrejurări excepționale, spre alte unități situate în interiorul zonei de protecție sau de supraveghere.
Răspunde: Unitatea Locala de Sprijin, proprietarul exploatației, DSVSA Vaslui, IPJ Vaslui, IJJ Vaslui
 
6️⃣ Materialul seminal, ovulele sau embrionii de porci nu pot părăsi exploatațiile situate în interiorul zonei de supraveghere.
Răspunde: Proprietarul exploatație.
 
7️⃣ Orice persoană care intră sau ·iese din exploatațiile de porcine trebuie să respecte măsurile de igienă adecvate, necesare pentru a reduce riscul de propagare a virusului pestei porcine africane.
Răspunde: Proprietarul exploatației.
 
8️⃣ Aplicarea măsurilor în zona de supraveghere se menține cel puțin până când:
(a) operațiunile de curățare, de dezinfecție și, dacă este necesar, de dezinsecție a exploatațiilor infectate sunt terminate si au trecut cel puțin 30 de zile de la data declarării si efectuarea examenelor clinice, conform Reg. CE 687 /2019;
(b) porcii prezenți în toate exploatațiile au fost supuși unor examene clinice, și atunci când este necesar examene de laborator efectuate în conformitate cu manualul de diagnostic, pentru a detecta eventuala prezență a virusului pestei porcine africane;
Examenele prevăzute la litera (b) din manual nu se pot practica înainte de trecerea a 30 de zile de la terminarea operațiunilor preliminare de curățare, de dezinfecție și, dacă este necesar, de dezinsecție a exploatațiilor infectate.
Răspunde: DSVSA Vaslui.
 
9️⃣ Se interzice Sacrificarea porcilor fără avizul DSVSA Vaslui (sacrificarea se poate face doar in prezenta medicului veterinar în vederea examinării ante si post mortem).
Răspunde: Unitatea Locala de Sprijin, proprietarul exploatației.
 
🔟 Este interzisa scoaterea de carne de porc, preparate din carne de porc, produse din carne de porc precum si a furajelor, ustensilelor si alte obiecte si deșeuri susceptibile de ·a fi contaminate, din exploatația afectata fără avizul DSVSA Vaslui.
Răspunde: Unitatea Locala de Sprijin, proprietarul exploatației, DSVSA Vaslui, IPJ Vaslui, IJJ Vaslui.
 
1️⃣1️⃣ Se va face campania de conștientizare a· cetățenilor privind programul de masuri aprobat de CLCB.
Răspunde: Unitatea Locala de Sprijin.
 
1️⃣2️⃣ În vederea descurajării comerțului ilicit de animale, carne si produse din carne 5e vor face controale in trafic pe tot teritoriul judetului Vaslui.
Răspunde: DSVSA Vaslui, IPJ Vaslui, IJJ Vaslui.
 
ℹ️🟠 Anunțarea imediata a oricărui caz de îmbolnăvire sau moarte in rândul porcinelor, reprezintă un avantaj in controlul si eradicării pestei porcine africane. ℹ️
 
ℹ️🟠 Animalele moarte sau ucise ca urmare a evoluției pestei porcine africane vor fi despăgubite conform H.G 1214/2009. ℹ️
 
ℹ️🟠 Pesta porcina africana este o zoonoza care nu se transmite la om dar impactul economic si social este major. ℹ️
Previous Cursuri de instruire pentru beneficiarii fondurilor europene agricole

Pentru orice problemă legată de funcţionarea acestui site, vă rugăm să vă adresaţi Biroului de Relaţii cu Publicul la adresa: inforpnegresti@gmail.com.
Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului site-ului Primăriei Negreşti se va face cu acordul Primăriei sau cu menţionarea sursei.
Copyright @2020 Primăria Oraşului Negreşti